Een zeepmal maken

Een zeep kan je maken in diverse vormen. Maar het leukst is toch altijd een zeep in je eigen ontwerp te maken. In ons atelier maken wij diverse gietmallen voor het vervaardigen van kaarsen en zeep geheel op basis van eigen ontwerpen. Zo staan wij garant voor originele ontwerpen, van modern tot romantisch...

Wil je zelf eens zeep maken, dan kun je op basis van deze tutorials de kunst van ons afkijken. Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor een eventuele workshop...

Deze tutorial gaat over het maken van de mal. Van ontwerp tot mal....

Veel plezier
  

Een zeepje ontwerpen...

Een zeep begint natuurlijk altijd met een idee. Alle indrukken die we in ons dagelijks leven opdoen hebben invloed op ons nieuwe ontwerp. Laat je inspireren door natuur, je omgeving, etc.

Voor het vervaardigen van ons prototype van het nieuwe zeepje kiezen wij een kleisoort die professioneel voorhanden is; plastiline.

Plastiline is een kleisoort die altijd zacht blijft, zeer fijn van structuur is en die niet krimpt. Daarnaast is er afhankelijk van de soort platiline die we kiezen de zekerheid dat het materiaal waarvan we later onze mal gaan gieten de juiste werking is gegarandeerd.

Een bijkomend voordeel van plastiline is dat de klei is te smelten en later gebruikt kan worden om op basis van de eerste mal, duplicaten te maken welke vervolgens een grote mal kan worden. Daarnaast is de gebruikte plastiline na gebruik eventueel opnieuw te gebruiken voor nieuwe ontwerpen.

Tip! Controlleer bij het aanschaffen van plastiline en sillicone afvormmaterialen dat de combinatie van gebruikte materialen goed op elkaar reageert!


Voor het maken van je ontwerp kun je gerust de tijd nemen. Je klei blijft immers altijd zacht, en je kunt het zo glad maken als je zelf wilt...

Alhoewel... ... zacht???

Onze klei is een variant 'medium'. Dat houdt in niet zacht, en niet te hard. Het vormen van de klei kost dan ook de nodige vereende krachten, en we besluiten zelfs de klei in de oven te verwarmen tot de klei eindelijk een kneedbare massa is geworden... Normaal gesproken kun je klei met water zachter maken, maar bij deze klei werkt water niet. Alleen warmte biedt een oplossing...

Nadat je klaar bent heb je een tastbaar ontwerp van je eigen zeepstuk. Houdt er met het maken van de ontwerpen wel rekening mee, dat je kiest voor een ontwerp dat later ook gemakkelijk te gieten is. Je kunt uiteraard ook ontwerpen maken die een tweedelige mal vereisen, echter echt praktisch is dat niet. Zeker bij je eerst mal is het beter om voor een gemakkelijke vorm te kiezen.

 

 


Een gietmal maken

Om het prototype van klei af te vormen zullen we ook een mal moeten maken. Dit is een tijdelijke mal, die alleen bedoeld is om te zorgen dat de sillicone niet van de vorm afloopt...

Omdat wij van plan zijn om vaker mallen te maken, hebben we gekozen voor het maken van een gietmal die vaker gebruikt kan worden....

Hiervoor hebben we nodig. Vier lijmklemmen, vier lange planken, vier korte planken. Een boormachine, frees om de boorgaten uit te frezen (om de schroeven te verzinken in het hout) en een grote plank voor onder de afzetplankjes. Op deze wijze kunnen we altijd een afvormmal maken die in alle mogelijke rechthoeken gebruikt kan worden. Ideaal

Na het maken van de plankjes, gaan we testen of het geheel een beetje naar behoren werkt. Hiermee bedoel ik het vormen van diverse verschillende grootte afmetingen, zodat we zeker weten dat we in de toekomst ook met deze tijdelijke gietmal kunnen werken.

Voor het hout maken we gebruik van multiplex speciaal voor in de bouw.... dit multiplex is voorzien van een harde bruine toplaag die speciaal is voor het storten van beton en nagenoeg niets hecht hier op. Ideaal voor het 'lossen' van onze silliconenmal lijkt ons zo!

Nadat onze mal gietmal gereed is, plaatsen we ons prototype in het midden op de onderplaat. Vaak geldt het advies om een klein gaatje onder je model te maken zodat lucht van de klei naar beneden kan ontsnappen ipv naar boven (luchtbellen in de silliconen). Dit gaatje maken we echter niet. We hopen op een goede silliconenmal zonder onze onderplaat alleen voor het gieten van 1 mal te 'verpesten'....

 Alle vormen zijn mogelijk.... 

Vloeibare silliconen gieten ...

Het gieten van de vloeibare silliconen is een haastige klus. We zetten eerst alles netjes bij elkaar, zodat we (als we eenmaal begonnen zijn) niet meer hoeven te zoeken naar gereedschap, middelen, etc.

Houdt met name rekening met je eigen veiligheid. Draag geschikte handschoenen. Werk in een voldoende geventileerde ruimte en draag een veiligheidsbril! Verder uiteraard alle veiligheidsvoorschriften volgen zoals deze op de verpakking staat van de door jou gebruikte middelen. Zorg dat er iemand aanwezig is mocht er onverhoopt toch iets gebeuren en je hulp nodig hebben!!!

Daarna plaatsen we de door ons gemaakte modellen in de mal, en dit doen we uiteraard zo, dat we niet te veel van de kostbare vloeibare silliconen hoeven te verspillen. Omdat we gebruik maken van de eerder door ons vervaardigde flexibele mal, kunnen we de grootte van de mal zonder problemen aanpassen.

Hierna starten we met het afmeten van de hoeveelheden die we nodig hebben. We pakken 2 schone maatbekers. Voor vloeibare silliconen heb je altijd 2 componenten nodig. Deze 2 componenten hebben een vaste mengverhouding die op de verpakking dient te staan. Vooraf maken we een schatting, en wegen we de mengbekers. Dit doen we voor de zekerheid, immers, mocht onze weegschaal tijdens het werken onverhoopt 'resetten' we altijd kunnen uitrekenen hoeveel materiaal in de mengbeker zit.

Daarna doen we het eerste component in een mengbeker (afgewogen) en afhankelijk van de hoeveelheid de noodzakelijke hoeveelheid van het tweede component in de tweede maatbeker. Zolang de 2 componenten nog niet samengevoegd zijn, is er nog niets aan de hand.

Tip! Het gieten van de silliconen doen we nooit direct op ons model. We willen voorkomen dat zich luchtbellen kunnen vormen in de silliconen. Als je op je model giet, dan heb je hier eerder last van. Giet je op bijvoorbeeld het laagste punt, dan vloeit de silliconen automatisch netjes over je model heen. Dan gaat dat zo geleidelijk, dat de vorming van hinderlijke luchtbellen nagenoeg niet mogelijk is. Op de foto hebben we middels de rode pijlen aangegeven welke plaatsen in aanmerking zouden komen om de silliconen in de mal te gieten.


Het mengen van de silliconen

Op het moment dat we de twee componenten gaan samenvoegen, gaat de tijd in die opgegeven is bij het type cilliconen dat we gebruiken. Meestal heb je niet echt veel de tijd. Ik zelf vind het prettig om de tijd te halveren.

De helft van de tijd stel je vervolgens in op een kookwekker, en vanaf dat moment ga je mengen. Mocht later blijken dat je onverhoopt toch te weinig silliconen hebt aangemaakt, dan heb je altijd nog voldoende tijd om de tweede hoeveelheid aan te maken.

Het mengen doe je door alles (de kleine hoeveelheid) uit de tweede mengbeker, bij de grote hoeveelheid van de eerste mengbeker te doen.

Na zorgvuldig roeren, doe je de gehele inhoud in de tweede mengbeker en roer je verder. Op deze wijze voorkom je dat je delen vergeet te mengen. Doe dit een aantal keer en let met name op de randen...
 

Het gieten van de silliconen.

Zodra je er van overtuigd bent dat alle silliconen goed zijn vermengd, kun je de silliconen gaan storten in de mal. Zoals eerder omschreven, doe je dit op de hoeken en NOOIT op het model zelf. Maak je niet te druk om morsen. Dit kun je zodra alles uitgehard is, weer eenvoudig verwijderen...
  

Het afwerken van de silliconen ...

Zodra alles uitgehard is, kun je de flexibele mal verwijderen en de silliconen loshalen. Maak gelijk je mal schoon zodat je deze de volgende keer weer netjes kunt gebruiken.

Het beste kun je de rafelige randen bijsneden met een scherp hobby mesje. Hetzelfde geldt voor het loshalen van model. Houdt er bij het uitsnijden van model wel rekening mee dat je niet je silliconenmal verpest. na het schoonsnijden van je silliconenmal heb je een perfecte flexibele silliconen mal die je in staat stelt je model om te vormen naar een daadwerkelijk zeepje.

 

 
Het uiteindelijk resultaat in echte zeep!

Zodra je er van overtuigd bent dat alle silliconen goed zijn vermengd, kun je de silliconen gaan storten in de mal. Zoals eerder omschreven, doe je dit op de hoeken en NOOIT op het model zelf. Maak je niet te druk om morsen. Dit kun je zodra alles uitgehard is, weer eenvoudig verwijderen...